tiistai 30. heinäkuuta 2013

Ihastumisen ja rakastumisen biologia

Yle Areenasta löytyy loistava haastattelu rakkaudesta biologian näkökulmasta. Kyseessä on sama haastattelu, josta mainitsin Onko homoseksuaalisuus sairaus? -postauksessa.

Miksi rakastumme? Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, kehen rakastumme? Miksi rakkaus loppuu?

Ihastunut vai rakastunut?

Tutkija erottaa toisistaan ihastumisen ja rakastumisen. Alussa on ihastumisvaihe, joka sitten muuttuu kiintymykseksi. Tutkija ei puhu rakkaudesta. Tieteen näkökulmasta on vain ihastumista ja kiintymistä.

Ihastuminen

Alun ihastumisvaihe kestää 3-5 vuotta ja sen tarkoituksena on muodostaa parisuhde. Silloin sammakko muuttuu prinssiksi ja hämähäkki prinsessaksi.

Kaikista ihmisistä löytyy vikoja, mutta ihastumisen seurauksena henkilö näyttää virheettömältä. Ihastumisen aiheuttamasta aivokemian muutoksesta johtuen toinen näyttää hyvältä kumppanilta muodostaa parisuhde.

Ero vai avioliitto?

Suurin osa eroista tapahtuu ihastumisvaiheen aikana. Kun ihastumishormonit katoavat 3-5 vuoden kuluessa, sitä herää taasen sammakon tai hämähäkin vierestä ja ihmettelee miten siihen päätyi.

Jos suhde taasen on toimiva, ihastumishormonit korvaantuvat kiintymyshormoneilla.

Serotoniini

Ihastumisessa mukana oleva hormoni on serotoniini. Kun ihminen ihastuu, serotoniinitaso romahtaa, joka aiheuttaa pakonomaisen kiinnostuksen ihastumisen kohdetta kohtaan.

Valitettavasti SSRI-lääkket, joita käytetään masennuksen hoitoon, estävät ihastumisen, koska ne estävät serotoniinitason romahtamisen.

Nuori henkilö, jolla on epäonnea rakkaudessa, diagnosoidaan helposti masentuneeksi ja lääkitään. Tämä johtaa ojasta allikkoon. Nuorelle annetaan lääkettä, joka estää ihastumisen tunteen muodostumisen. Henkilö ei yksinkertaisesti pysty enää ihastumaan. Eipä auta hirveästi rakkauselämän ongelmiin... Surullista, mutta totta.

Rakastuminen eli kiintyminen

Kiintyminen tapahtuu ihastumisvaiheen lopussa. Jos tapahtuu.

Kiintymisen tarkoituksena on muodostaa pitkäkestoinen parisuhde, mikä auttaa jälkeläisten hoidossa. Kiintyminen aiheuttaa sen, ettei kumppania vaihdeta heti, kun parempi tulee vastaan.

Tiedemiehen mukaan rakkautta ensi silmäyksellä ei ole olemassa, on vain ihastumista ensi silmäyksellä. Mutta voisiko sen ajatella niin, että jos ihastuu ensisilmäyksellä ja suhde johtaa kiintymiseen eli rakkauteen, olisi kyseessä rakastuminen ensi silmäyksellä.

Miksi intohimo loppuu?

Kiintyminen tekee suhteesta kestävämmän, mutta vähemmän intohimoisen.

Luottamus, joka syntyy muun muassa yhteisestä arjesta, romahduttaa dopamiinitason, joka säätelee himon tunnetta ja intohimoa.

Miksi rakkaus loppuu?

Jos pari ei ole yhteensopiva, ei muodostu kiintymystä ja luottamusta. Kun suhteen laatu ei tarpeeksi nosta oksitosiinitasoja, suhde kaatuu kun ihastumishormonit loppuvat. Alkaa nähdä vikoja toisessa ja muut ihmiset alkavat kiinnostaa. Ja yleensä suhde kariutuu tässä vaiheessa.

Ystävyydestä rakkaustarina

Jos parisuhde alkaa ystävyyspohjalta, voi olla että siirrytään suoraan kiintymysvaiheeseen ilman ihastumisvaihetta.

Jos olisin tiennyt kaiken tämän

Jos olisin tiennyt kaiken tämän aikaisemmin, olisin ymmärtänyt paremmin parisuhteitani ja etenkin niiden kaatumista. Harmittaa. Tuntuu ikään kuin minulta olisi puuttunut tärkeää tietoa sen suhteen miten suhtautua suhteen muuttumiseen ajan myötä.

Parisuhteessa tunteiden muuttuminen onkin luonnollista. Luonto on sen niin tarkoittanut.

Luonto ei pidä sitä tarpeellisena, että suhde on samanlainen alusta loppuun. Alun on tarkoitus olla intohimoisempi. Vakiintuneen suhteen on tarkoitus olla ... vakiintunut.

Vaikka tässä olikin paljon tekstiä, suosittelen ehdottomasti katsomaan haastattelun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.