sunnuntai 17. elokuuta 2014

E-pillerit ja pariutuminen

Itse aloitin e-pillereiden syömisen jo ylä-asteikäisenä äitini ehdotuksesta. Ilmeisesti hänen motiivinaan oli teiniraskauden ehkäisy - mene ja tiedä. Tämän seurauksena söin pillereitä vuosikymmenen ajan, valiten kaikki silloiset kumppanini e-pillereiden vaikutuksen alaisena.

Älä valitse kumppania e-pillereiden vaikutuksen alaisena


On ollut mielenkiintoista lukea tutkimustuloksia siitä, miten e-pillerit vaikuttavat kumppanin valintaan. Kun nainen syö e-pillereitä, hän kiinnostuu vähemmän maskuliinisista miehistä. Häntä kiehtovat piirteiden samankaltaisuus, kun taas luonnollisessa kierrossa naista kiehtoo erilaisuus. Hän haluaa löytää lisääntymistä varten mahdollisimman vahvan ja erilaisen kumppanin. Geenien monimuotoisuus luo edellytykset vahvojen ja selviytyvien jälkeläisten synnylle.

Valinta tapahtuu hajun perusteella. Ihmisellä on luontainen kyky valita hajun perusteella kumppani joka eroaa geneettisesti itsestä. Tämä estää pariutumisen lähisukulaisen kanssa ja jälkeläiset saavat mahdollisimman suuren geneettisen variaation.

Sisäsiittoisuus heikentää immuunipuolustuskykyä ja saa normaalisti peittyvät geneettiset taudit ilmenemään jälkeläisissä ja aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Auts, aikamoinen karhunpalvelus omille lapsille...

Kun nainen syö e-pillereitä, hän valitsee miehen, joka tuoksuu samalta kuin nainen itse. Sitten kun pillereiden syönnin lopettaa, mielenkiinto kumppania kohtaan lopahtaa, koska luonnollisen valinnan mukaan tunnetaan vetoa erilaisen tuoksun omaavaan kumppaniin.

Eropiikki lasten teon jälkeen


Tämä selittää minusta hyvin sen, miksi niin monet eroavat kun lapset ovat pieniä. E-pillereiden syönti on lopetettu. Lapset tehdään hinnalla millä hyvänsä. Monillehan siitä tulee sellainen "nyt on pakko panna ja onnistua" meininki, jos ei ihan heti tärppää. Väännetään, kunnes onnistutaan. Lapsi syntyy ja sitten ihmetellään, että mitä helvettiä. Kuka sä oot?

Ensinnäkin jälkeläistä ei ole tehty sen parhaan mahdollisen kumppanin kanssa, jonka kanssa syntyisi vahvoja jälkeläisiä. Toisekseen, nössö, tossun alla viihtyvä puoliso alkaa tosissaan vituttaa, ja eropaperit pistetään sisään lapsen ollessa alle 2-vuotias. Mielestäni liiankin tuttu kuvio monissa nykyajan perheissä.

Lapsettomuuskin e-pillereiden syytä?


Mielestäni mielenkiintoinen näkökanta on myös se, että e-pillereiden vaikutuksen alaisena nainen saattaa ihastua samanlaiset kudosyhteensopivuustekijät omaavin miehiin. Päinvastoin kuin olisi luonnollisesti tapahtunut. Tämä geneettinen yhteensopivuus voi johtaa hedelmättömyyteen. Luonto on tarkoittanut, että lisääntymistä varten etsitään mahdollisimman erilaiset geenit, jotta saadaan vahvoja, sopeutuvia jälkeläisiä.

Mitä jos e-pillerit ovat syynä lapsettomuuteen ja toisaalta valtaviin erotilastoihin? Aika pelottava ajatus, mutta toisaalta lohduttava, koska ongelma olisi helposti korjattavissa. Lopetetaan e-pillereiden syönti.

Toisaalta nykyajan hedelmöityshoidot antavat epäsopivillekin pareille mahdollisuuden lisääntyä, jolloin saamme tänne maailmaan lisää heikkoja yksilöitä, joita luonto ei ole tarkoittanut syntyväksi...

"Meidän ei olisi pitänyt edes alkaa seurustelemaan"


Kun puhuin asiasta ex-mieheni kanssa, hän totesi ääneen sen, mitä minäkin olin ajatellut. Meidän ei olisi ikinä edes pitänyt alkaa seurustelemaan. Siinä vaiheessa kun tavattiin, olin syönyt pillereitä jo useamman vuoden ajan. Hän ei siis ollut kumppani, jonka olisin valinnut, jos olisin tehnyt valintani luonnollisesti.

Lopetin pillerit naimisiinmenon jälkeen. En lisääntymistarkoituksessa vaan terveyssyistä. Kuitenkaan pillereiden lopettaminen ei tuonut ratkaisua makuuhuoneen hiljaisuuteen. Pikemminkin taisi käydä niin, että haluni loppuivat kokonaan. En yksinkertaisesti halunnut miestäni. Koko ajatus hänestä koskemassa minua ällötti.

Kaipasin jotain... rajumpaa, miehekkäämpää... yksinkertaisesti vain jotain muuta. En yksinkertaisesti tuntenut mitään vetovoimaa miestäni kohtaan, mikä tietenkin ajatuksen tasolla tuntui oudolta, mutta itseni seksiin pakottaminen hänen kanssaan tuntui vain väärältä.

Ilmeisesti kudosyhteensopivuustekijöiden tuoksulla on hyvin suuri merkitys vetovoiman säilymisessä kumppaneiden välillä. Pillerit lopetettuani pienetkin vetovoiman rippeet katosivat.

Onneksi saimme asian lopulta päätökseen ja suhteen pistettyä pakettiin. Meitä ei vain oltu tarkoitettu toisillemme. Kaipasin rinnalleni miestä, joka voi näyttää minulle kaapin paikan. Ja jota kohtaan tuntisin vetovoimaa ja seksuaalista halua.

Hormonaalinen ehkäisy


Kun olet sinkku ja etsimässä itsellesi kumppania ja tulevien lasten isää, älä missään nimessä sotke valintaprosessiin hormoneja, jotka sotkevat luonnollisen valinnan. Itse en käytä enää lainkaan hormonaalista ehkäisyä terveyssyistä. Hormonitoimintani on jo sen verran sekaisin, etten tarvitse soppaan enää mitään lisää. Ja vaikka terveyteni ei olisikaan epäkunnossa, tuskin haluaisin sitä pillereillä sotkea. Laastarit ärsyttivät ihoa ja rengas oli mielestäni todella epämiellyttävä. Mutta oli niin tai näin, kun hormonit kerran sotkevat valintaa, en lähtisi kokeilemaan onneani.

Luonnollisessa kuukautiskierrossa nainen ihastuu ovulaation aikana maskuliinisiin miehiin, joilla on voimakkaat geenit, ja muina aikoina naisellisempiin, hoivaaviin miehiin, jotka ovat hyviä auttamaan lasten kasvatuksessa. E-pillereiden vaikutuksen alaisena nainen ihastuu ainoastaan hoivaaviin miehiin.

Eräässä tutkimuksessa oli todettu, että e-pillereitä käyttävä valitsee kumppanikseen hyvän isäkanditaatin (eli kiltin miehen, joka on kotona hoitamassa lapsia ja suostuu myös siivoamaan), mutta joutuu sitten pettymään makuukammarin puolella. E-pillereitä käyttävät ovat siis tyytymättömiä seksielämäänsä, mutta heidän liittonsa kestävät pidempään.

"Hyvä seksielämä vai pitkä liitto? Saako pilleri valitsemaan oikein vain väärin?"


Hmm... Haluanko hyvän, mutta ehkä lyhyemmän suhteen vai tosi pitkän ja tylsän suhteen.... Mietitäänpäs hetki... Kokeiltuani 10 vuotta suhdetta, jossa seksi ei toimi, mutta kaikki muu toimii, minun on kyllä pakko valita vaihtoehto yksi. Haluan kokonaisvaltaisesti toimivan parisuhteen, vaikkakin se ei sitten jostain syystä kestäisi niin kauan.

Toisaalta, jos opin hyväksymään sen, että mies ei ehkä tiskaa, eikä siivoa eikä jaksa olla kiinnostunut sisustusratkaisuista, mutta vie minut joka ilta taivaisiin makuuhuoneen puolella, en ymmärrä miksei tuokin liitto voisi kestää. Lasten- ja kodinhoitoapua saa muualtakin kuin omalta siipalta. Mitäs jos hänelle jätettäisiin energiaa suhteen seksipuolen hoitamiseen. Ja on sitä energiaa jätettävä itsellekin!

Kyllä varmaan itsekin olet kokenut, että jos olet ollut töissä ja työpäivän jälkeen tehnyt kotitöitä, niin ei siinä enää hirveästi jää energiaa jäljelle makuukammarin puolelle. Kumpi sitten on tärkeämpää - siivousapu vai tyydyttävä seksielämä?

Minä valitsen seksielämän. Mitä sinä valitset?

7 kommenttia:

  1. Kuinka nopeasti erositte tämän ns. oivalluksen jälkeen? Itsellä vähän sama homma, mutta en ole naimisissa. Toisinaan mietin, että kumppaniin uudelleen tutustuminen olisi ehkä myös mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi. Pistitpä miettimään vaikeita asioita :)

      Taisin lopettaa pillereiden syömisen 2010. Eropaperit laitettiin vetämään 2012 joulukuussa.

      Näin muutaman vuoden avioeroa sulateltuna, on kyllä pakko todeta, että se on ollut vaikeampia asioita elämässäni. Vielä tänäkin vuonna olen itkenyt 10 yhteisen vuoden roskiin heittämistä. Miettinyt, oltaisko me vielä saatu se toimimaan.

      Joten, jotta et katuisi myöhemmin, suosittelen lämpimästi kokeilemaan kaikki keinot. Me emme muun muassa kokeilleet ulkopuolista apua. Jos suhteessa kaikki muu toimii, paitsi seksi - se on korjattavissa. Toki voi olla, ettei seksi olekaan se ainoa ongelma, mutta sitten asia onkin jo ihan eri.

      Varmasti kumppaniin uudelleen tutustuminen on mahdollista. Kumppaniinhan pitäisi tutustua joka päivä uudelleen. Muutumme jatkuvasti. Kumppanisi ei ole sama tänään, joka hän oli eilen.

      Vaikka hyvä seksi onkin kiva asia, ehkä ne muut asiat kuitenkin painavat vaakakupissa enemmän. Onko täydellistä pakettia olemassa, en tiedä. Minä en ole sellaiseen vielä törmännyt. Ehkä sellaista ei ole. Joko mies vie sinut taivaisiin makuuhuoneen puolella, tai sitten hän on tasavertainen kumppani.

      Tällä hetkellä valitsisin rinnalleni kumppanin, johon voin luottaa, ja joka saa minut nauramaan ja unohtamaan maailman murheet.

      Sinun on mietittävä mitä sinä haluat.

      Poista
  2. Tästä aiheesta pitäisi puhua enemmän ja korostaa myös sitä, ettei pillereitä popsittaisi "turhaan". Uskon, ettei kaikkia haittavaikutuksia kropalle/mielelle edes tiedetä. Itselläni nyt tällänen juttu, aloitin hormonalsien ehkäisyn uudestaan ja tunteet kumppania kohtaan "palanneet". Tiedän kyllä valehtelevani itselleni mikä ahdistaa. Nyt yritän hankkia kuparikierukkaa. Avoimesta suhteesta olemme myös puhuttu. Ennen pillereitä olen pitänyt kyllä söpöistä ja hoivaavista miehistä, mutta voihan se olla, että luonnollisen alkuhuumam mentyä ohi olisi alkanut ärsyttämään. Ei voi tietää. Tämä ensimmäinen pitkä suhteeni ja harmittaa kyllä, jos se päättyy :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi, että asiasta pitäisi puhua enemmän ja lopettaa turhien pillereiden syöminen.

      Et kerro kauan olit ilman hormonaalista ehkäisyä. Ehkä tilanne olisi tasaantunut ja normalisoitunut ajan myötä, kun kehosi olisi vierottautunut pillereistä.

      Toisaalta voisi ajatella, etteivät ne tunteesi ole harhaa. Voit saada varmasti samat tunteet kumppaniasi kohtaan aikaan myös ilman hormonaalista ehkäisyä.

      Ymmärrän hyvin, ettei ensimmäisen pitkän suhteen halua päättyvän. Mutta on luonnollista, että ihmiset muuttuvat, etenkin pitkän suhteen aikana. Toiseen on vain tutustuttava joka päivä uudestaan ja arvioitava, haluanko olla tämän ihmisen kanssa vielä tänäänkin.

      Pääasia on, ettei eropäätöstä tee huonoissa fiiliksissä. Erosta pitäisi päättää aina hyvällä tuulella, ettei tule tehtyä hätiköityä päätöstä. Kuulostaa ehkä vaikealta toteuttaa, mutta viisauden siemen siinä kyllä on.

      Poista
    2. Itse ainakin aion puhua tästä. Huomenna ehkäsyneuvolaan aika ja vähän kyseenalaistan näitä juttuja.

      Olin reilu 3kk ilman ja suht normaali kierto oli 3 kertaa. Nyt tosiaan myös väsymys ja saamattomuus palannut hormonalsien ehkäisyn myötä. Huoh.

      Joo eroa on Tässä pohdittu, mutta mitään päätöstä ei olla tehty. Aika näyttää.

      Poista
  3. Saanko udella, että käytitkö Yasmin, Yaz tai Yasminelle merkkisiä pillereitä ? Ne lopetettua itselläni oli myös että haluan muita miehiä kun omaani. Aloitettua uudelleen eri ehkäisyn ja lopetettua se niin ei ole enää samoja fiiliksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käyttänyt mainitsemiasi merkkejä, enkä usko, että ehkäisypillerin merkillä on merkitystä asiaan. Ehkä sillä on merkitystä, jos niissä on eri vaikuttavia aineita. Hormonitoimintaanhan ne kuitenkin kaikki vaikuttavat, merkistä riippumatta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.